Chirurgia laparoscopica in pediatrie
Friday, February 3rd, 2012 | 7 comentarii
karl-storz-tech

Laparoscopia este o procedura chirurgicala ce ne permite sa ne uitam in interiorul pacientului cu ajutorul unei camere cu sursa de lumina si sa realizam proceduri operatorii minim invazive pentru copil cu ajutorul unor instrumente speciale de dimensiuni milimetrice – “chirurgie prin gaura cheii”.
Chirurgia laparoscopica in pediatrie a cunoscut o ampla dezvoltare in ultimii 10 in lume, inlocuind aproape in totalitate o sfera larga de proceduri chirurgicale clasice cu incizii mari, cicatrici inestetice si recupari postoperatorii indelungate.
Cum se realizeaza?
Chirurgia laparoscopica se practica sub anestezie generala.Pielea abdomenului este aseptizata. Chirurgul face o mica incizie de 3-5 mm in buric. Gazul este injectat in cavitatea abdominala pentru a crea „camera de lucru”. Acest lucru face mai usor vizualizarea organele interne cu laparoscopul, care este impins usor prin trocar in cavitatea abdominala. Chirurgul priveste imaginile pe un monitor conectat la laparoscop.
Daca are de practicat o procedura chirurgicala, una sau mai multe incizii ft mici separate sunt facute la nivelul tegumentului abdominal. Acestea permit introducerea de instrumente in cavitatea abdominala. Chirurgul vede si manevreaza capetele acestor instrumente si efectueaza astfel procedurile propuse.
La terminarea procedurii gazul este exuflat, instrumentele sunt extrase, se sutureaza sau se aplica lipici steril la nivelul inciziilor si se acopera cu pansament.
Care sunt beneficiile?
1.Chirurgia laparoscopica in pediatrie presupune incizii mult mai mici decat in chirurgia clasica,trauma asupra peretelui abdominal fiind minima, durere si inflamatie redusa.
2.Risc scazut de complicatii postoperatorii – operatiile clasice presupun incizii mari intrucat chirurgul necesita spatiu pentru maini, instrumente si vizibilitate asupra organelor interne ceea ce mareste riscul infectios, trauma asupra organelor interne, hemoragie si aderentele postoperatorii.
3.Spitalizare redusa – laparoscopia permite o recuperare mult mai rapida, mai putina monitorizare postoperatorie si controale ulterioare, in multe cazuri pacientii putind fi trimisi acasa in aceeasi zi, reintegrarea in colectivitate si reluarea activitatii fizice fiind mult mai rapide.

Cu ajutorul chirurgiei laparoscopice pot fi realizate multe interventii chirurgicale la copii, cele mai frecvente fiind pentru apendicita, chist de ovar, varicocel, colecist, hernie,testicul nepalpabil, explorari pentru abdomen acut, torsiune de ovar, colectii intraabdominale, chisturi…

 

7 raspsunsuri la Chirurgia laparoscopica in pediatrie

 1. Savu Elena says:

  Dr Salavastru este super, a fost format la scoala de chirurgie pediatrica a Sp Budimex, de catre Doctorul Sebastian Ionescu si apoi la scoala franceza de profil
  Iti multumim pentru ajutor si felicitari, domnule doctor tie si celor care te-au invatat.

 2. Mihai Georgiana says:

  Saptamana trecuta, pe 8 iunie, l-ati operat laparoscopic pe baietelul meu, Mihai Alexandru Mario de hernie inghinala…. se simte extraordinar si el si noi, ca parinti, dupa toate emotiile prin care am trecut.

  Tin sa va multumesc in mod deosebit pentru tot ceea ce ati facut pentru noi ca medic si ca om… Sunteti deosebit! Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si sa ajutati si in continuare multi, multi copilasi.
  MULTUMIM !!!!!

 3. cansrea madalina - pitesti says:

  In luna mai l-am operat pe baietelul meu la dl dr Salavastru ( pentru coborire de testicul ) . Am facut primul timp al operatiei ( din pacate nu putut fi coborit printr-o singura interventie , peste 6 luni revenim pentru al II lea timp al operatiei) , s-a comportat impecabil cu noi . In luna septembrie mai facem un ecograf si un consult , tot a decus bine . Merita .

 4. Ana mihaila says:

  Buna seara,
  Interveniti laparoscopic si in cazul ocluziilor intestinale cauzate de bride, in urgenta? Am gasit acest tip de interventie pe site-ul Medlife si sunt interesata pentru fiica mea, care a suferit recent un episod de ocluzie intestinala pe brida rezolvata laparotomic, precedata de o apendicectomie. Am vrea sa stim daca avem si optiunea unei interventi
  va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.

  • Dr. George Salavastru says:

   Buna ziua. Se poate rezolva cu usurinta laparoscopic o ocluzie intestinala prin brida.

 5. claudia popescu says:

  Buna ziua! Domnule Doctor, am o bebelusa de 1 an, operata la 5 luni de stenoza anala. Insa, degeaba, intra dilatatorul hegar de 15,5 mm insa ff greu, scaunul e de marimea unui creion si evacuat numai cu clisme. Am mers si am facut irigografie care a aratat clar ca problema e numai stenoza anala. Spuneti-mi va rog, o a doua operatie de stenoza anala ar implica anus contra naturii?

  • Dr. George Salavastru says:

   Buna ziua. Depinde ft mult de aspectul local dupa operatie, imi este greu sa raspund fara sa examinez regiunea anala. V-as recomanda sa realizati un consult la d-ul prof Basca intrucat dumnealui are o experienta bogata in aceasta patologie.